Friday, June 26, 2020

Download Free Audio Feniçka Books

Download Free Audio Feniçka  Books
Feniçka Paperback | Pages: 80 pages
Rating: 3.75 | 756 Users | 73 Reviews

Details About Books Feniçka

Title:Feniçka
Author:Lou Andreas-Salomé
Book Format:Paperback
Book Edition:First Edition
Pages:Pages: 80 pages
Published:July 18th 2016 by Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (first published 1983)
Categories:Feminism. Fiction. Classics

Interpretation Conducive To Books Feniçka

Lou Andreas-Salomé modern anlamda "feminist" olarak tarif edilemese de, bağımsız ve özgürlükçü yaşamıyla kuşaklar boyu feministler için bir rol model oldu. Nietzsche, Rilke ve Freud gibi önemli şahsiyetlerle kurduğu dostluklarla ve onlar üzerindeki etkisiyle gündeme geldi. Avrupa üniversitelerinde öğrenim gören ilk kadınlardan biri olarak, erkeklerle ilişkileri çağının kadınlarına göre farklı bir seyir izlemişti. Feniçka, Andreas-Salomé'nin Alman oyun yazarı Franz Wedekind'le yaşadığı, daha sonra Alban Berg'in Lulu adlı operasının librettosuna da konu olan bir deneyime dayanır. Geleneksel cinsiyetler arası ilişkileri pek umursamayan, İsviçre'de doktorasını yapmış Moskovalı bir kadının bir erkek psikoloğun gözünden anlatılan hikâyesidir. Anlatıcı yapıtın akışı içinde Feniçka'yla dostluğunu ilerletirken, kadınları her daim belli şablonlar içinde; ya erkek avcıları ya da salt zihinsel kapasiteleriyle öne çıkan cinsiyetsiz varlıklar olarak değerlendirmekten vazgeçip, insan olarak görmeyi öğrenir.

Be Specific About Books Toward Feniçka

Edition Language: Turkish URL https://www.iskultur.com.tr/fenicka.aspx

Rating About Books Feniçka
Ratings: 3.75 From 756 Users | 73 Reviews

Write Up About Books Feniçka
"Feniçka, Andreas-Salomé'nin Alman oyun yazarı Franz Wedekin'le yaşadığı bir deneyime dayanır." ibaresinden de anlaşıldığı üzere yazar kendi yaşadıklarını kitapta Feniçka karakteri üzerinden anlatmış. Fazlası veya eksiği olabilir, bu konuda yazarın hayatını araştırmak lazım. Ama genel hatlarıyla karakterle yazarın özellikleri benziyor. Ve arka kapaktaki fotoğrafla kitabın kapağındaki görsel aynı.Feniçka, asıl ismi Fiona İvanovna Betyagin olan İsviçre'de doktora yapmış, Moskovalı genç bir bayan.

Arayışlar kadar etkilemedi bu kitap beni. Biraz tekrara düşmek gibiydi. Tabi ki de karşılaştırmak doğru değil iki kitabı, ama bir katma değer de yaratmalı hepsi kendi özelinde. Feniçka malesef parlayamadı zihnimde.

Bakış açımızı genişleten, hayatı önümüze seren ve bizi bağımsızlaştıran kitaplar niye bir cephe hizmeti olsun ki? Bu dünyada bizi özgürlüğe yaklaştıran tek şey varsa o da zihinsel çalışmalardır.Feniçka, yaşadığı dönemin kadınlarının arasından sadeliğiyle sıyrılabilecek bir kadın. Bakışıyla, giyinişiyle toplum tarafından tasvip edilmeyen bir kadın ama o kişiliğini o kadar iyi benimsemiş ki ona yapılan tüm ataklara karşı sadece dudaklarını yukarıya doğru kıvırıyor ve hayatına devam ediyor, ta ki

3,5/5

Salomé derine bakmasını bilen ve böylelikle de karakteri okuyucuya iyi yansıtabilen bir yazar. Hikayenin kısa olması, içerisinde çok çeşitli toplumsal ve bireysel mesajların var olduğu gerçeğini yine değiştirmemiş.

Salome büyük yazarları kendine aşık etmiş, hatta onları süründürmüş bir kadın. Bir yandan da dönemin çok ilerisinde engin bir vizyona sahip. Kendisi hakkında yaptığım kısa bir araştırma ve henüz bitirmiş olduğum 'Feniçka' bunları kanıtlar nitelikte. Salome'nin hayatı biraz eserlerinin önüne geçmiş gördüğüm kadarıyla. Aynı durum Anais Nin'de de mevcut. Sanırım içinde yaşadığı dönemin normlarına karşı gelen ve ayakta kalan kadın figürler eserlerinden ziyade hayatlarıyla anılmaya devam edecek.

Lou Salome, çağının o kadar üzerinde bir insan ki, 2017 yılında hala tartışılan toplumsal cinsiyet gibi çok önemli bir sorunu 19. yy sonu 20. yy sonundaki yaşamında çoktan çözüp bitirmiş ve yaşamına uygulamış.Öyle ki kendi yaşamında da, Fenya'da olduğu gibi kitaplarındaki kadın karakterlerinin zihninde de cinsiyete bağlı sözde toplumsal görevlerin tartışmaya açıklığı bile söz konusu değil.Döneminin algılarından oldukça bağımsız yaşam tarzı ve düşünsel çalışmalarıyla Lou Andreas Salome, her zaman

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.